Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krupnik to bardzo prosta i sycąca zupa, gęsta od ziemniaków i kaszy. Najczęściej serwowana jest z dodatkiem kaszy jęczmiennej, jednak można serwować ją również z innymi rodzajami kasz. My proponujemy połączenie klasycznego krupniku z bardzo zdrową kaszą bulgur. Jeśli chcesz włączyć ją do swojej diety, ale nie masz pomysłu na to, z czym będzie dobrze smakować - postaw na Krupnik WINIARY. Potrzebujesz jedynie kilku składników, a ciepły posiłek będzie gotowy w mniej niż pół godziny. Możesz również wzbogacić zupę o dodatek ulubionych warzyw, na przykład marchewki czy zielony groszku.
Krupnik z kaszy bulgur - jak ugotować kaszę bulgur do zupy?
Wiele osób zastanawia się, czy kaszę bulgur można dodać do krupniku. Odpowiedź na to pytanie jest oczywiście twierdząca - kaszę bulgur można, a nawet warto dodać do krupniku, ponieważ jest bardzo sycąca i ciekawa w smaku. Doskonale pasuje nie tylko do zup, ale również do dań głównych. Kiedy kasza bulgur ma stanowić dodatek do obiadu, należy gotować ją w osolonej wodzie lub w bulionie, w proporcjach 1:2 przez około 15 minut. Jednak kasza bulgur do krupniku nie wymaga gotowania. Wystarczy wsypać ją do miseczki, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na około 15 minut. Nie martw się, że kasza będzie twarda. Najpierw zmięknie pod przykryciem, a potem dogotuje się jeszcze z ziemniakami i mieszanką na Krupnik WINIARY. Kasza bulgur na krupnik nie musi być kaszą świeżo ugotowaną. Do zupy nadaje się również kasza z poprzedniego obiadu. Jeśli wykorzystasz ją w taki sposób, stworzysz pyszny posiłek w stylu zero waste, który będzie smakował całej rodzinie.
Krupnik z kaszą bulgur - co dodać?
Nasz krupnik z kaszą bulgur jest przepisem bardzo podstawowym, prostym i szybkim w przygotowaniu. Taka propozycja zupy to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na ugotowanie sycącego, ciepłego posiłku. Jeśli masz w swojej kuchni opakowanie Krupniku WINIARY, potrzebujesz już tylko ziemniaków i kaszy, opcjonalnie pomidorów, z którymi podasz zupę na talerzu. Krupnik z kaszy bulgur jest gęsty i syci na długo, dlatego może pełnić rolę zupy i dania głównego. Warto wtedy dodać do niego inne warzywa, takie jak marchew, pietruszka czy groszek zielony. Krupnik będzie bardziej aromatyczny, jeśli wzbogacimy go również o dodatek natki pietruszki, posiekany koperek czy świeży czosnek. Wielbiciele mięsnych dań mogą przygotować prezentowany krupnik również na bulionie mięsnym lub z dodatkiem skwarków z boczku.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zalej 1 litrem wody i zagotuj. Gotuj przez 8 minut.
Kaszę przesyp do miseczki, zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dobrze przemieszaj widelcem.
Krupnik rozprowadź w 100 ml zimnej wody i dodaj do ugotowanych ziemniaków razem z kaszą. Gotuj 5 minut.
Zupę podawaj z pokrojonym pomidorem i natką pietruszki.